header banner
Default

Høje billetpriser til Regan Vest: Det lang ventede museum kan blive det dyreste i Danmark


Lyt til artiklen

0:00 / 0:00

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bliver nu kritiseret, at billetpriserne til den underjordiske koldkrigsbunker i Rold Skov er skruet så højt op, at det vil få social slagside, da mange slet ikke vil have råd.

For to uger siden åbnede Nordjyske Museer for salget af billetter til atombunkeren Regan Vest nær Gravlev. Interessen har været enorm, og billetterne er blevet revet væk. Det på trods af, at billetpriserne er meget høje. Flere er nu begyndt at kritisere Nordjyske Museer for at skrue priserne alt for højt op.

En af dem, der er kritisk overfor den høje entrèpris er Sandi Jellesen, som er byrådsmedlem for Den Sociale Fællesliste i Rebild Kommune, hvor det ny museum ligger.

- Vi er en familie på fem, og det vil så koste os over 1300 kroner at komme ind. Det tror jeg ikke, at vi kommer til prioritere sådan i den nærmeste fremtid, siger Sandie Jellesen.

Billetpriserne begynder ved 270 kroner per snude for et besøg på Regan. Inklusive blandt andet en stor velkomstbygning har det kostet tæt på 80 millioner kroner at omdanne bunkeren til museum. Til sammenligning skal en voksen give 125 kroner for et besøg på Skagens Museum eller Kunsten i Aalborg.

Også på Facebook får priserne en hård medfart.

Entrépriser til andre nordjyske attraktioner

Til sammenligning koster en voksenbillet til andre nordjyske attraktioner:

Kunsten - 125 kroner

Skagens Museum (2023) - 125 kroner

Aalborg Historiske Museum - 60 kroner

Vikingemuseet Lindholm Høje - 90 kroner

Springeren Maritimt Oplevelsescenter - 110 kroner

Rebildcentret - 95 kroner

- Jeg er godt klar over, at det ikke er alle, som har en pengepung til det her. Men hvis vi sammenligner med andre museer og attraktioner, så rammer vi meget godt prisniveauet, siger direktøren for Nordjyske Museer, Lars Christian Nørbach, der dog ikke kan nævne ét museum i hele landet, som har en højere billetpris.

Selv om billetprisen er høj, så mener museumsdirektøren godt, man kan forsvare den.

- Vi må kun være et vist antal personer i bunkeren ad gangen, og gæsterne kan let fare vild i de 5500 kvadratmeter, som anlægget breder sig over. Så vi er nødt at have guider, der viser rundt, forklarer Lars Christian Nørbach som en af forklaringerne på billetprisen.

Museumsgæsterne får altså ikke lov til at bevæge sig rundt på egen hånd i det store bunkeranlæg. De bliver lukket ind i grupper på 10 personer.

quote Prisen burde kun være det halve

Simon Mikkelsen fra Hobro

Rebild Kommune har støttet museet i den underjordiske atombunker med over fem millioner kroner, så nu ærgrer det Sandie Jellesen, at Regan Vest går hen og bliver vel nok Danmarks dyreste museum.

- Her i kommunen slår vi på, at kulturen skal være for alle. Med de her priser bliver det jo langt fra sådan, siger hun.

Staten har støttet det ny museum med 20 millioner kroner, og Aalborg Kommune med fire millioner kroner, men mange nordjyder vil ikke få glæde af de skattekroner, der er blevet brugt. TV2 Nord har i indkøbscentret City Syd i Aalborg mødt flere, som er afskrækket af de høje billetpriser.

- Mig og mine fire børn bliver hjemme. Det er for dyr en fornøjelse, siger Heidi Quist Nielsen fra Sønderholm.

- Prisen burde kun være det halve, siger Simon Mikkelsen fra Hobro.

Om Regan Vest

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5500 kvadratmeter stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Bunkeren rummer lægeklinik, regeringskontorer, indkvarteringsfaciliteter og meget andet. Alt står uberørt, og bunkeren er stadig fyldt med det originale interiør.

Det samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr.

Foruden selve bunkeren og familien i maskinmesterboligen kan besøgende se en koldkrigsudstilling i den nyopførte velkomstbygning tæt ved bunkeren. Her udstilles blandt andet genstande fra atombombningen af Hiroshima i 1945.

Kilde: Nordjyske Museer

Billetsalget viser dog, at der trods alt er en del, der vil betale prisen. Da billetterne kom til salg 1. november, blev der på bare et døgn solgt mere end 5000 billetter. 

Museet kan besøges fra 13. februar 2023.

Der var plads til 350 mennesker i bunkeren. Her ses kantinen, hvor de skulle indtage måltiderne.

Der var plads til 350 mennesker i bunkeren. Her ses kantinen, hvor de skulle indtage måltiderne.

Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

Et af det vigtigste rum i bunkeren er ifølge Nordjyske Museer regeringens situationsrum.

Et af det vigtigste rum i bunkeren er ifølge Nordjyske Museer regeringens situationsrum.

Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

Sources


Article information

Author: Bonnie Estrada

Last Updated: 1699432803

Views: 1268

Rating: 4.7 / 5 (65 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Bonnie Estrada

Birthday: 1922-05-13

Address: 5930 Michael Hollow, Ryanshire, KY 41806

Phone: +3922848762100145

Job: Journalist

Hobby: Geocaching, Camping, Sailing, Role-Playing Games, Survival Skills, Golf, Meditation

Introduction: My name is Bonnie Estrada, I am a Precious, resolute, multicolored, brilliant, frank, unreserved, unwavering person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.