header banner
Default

Welke bedrijfswagen kiezen? Dit zijn de beste bedrijfswagens van 2023


Met een focus op vergroening duwt de Belgische overheid zakelijke rijders richting de elektrische auto. Wat moet je echter kiezen als je in 2023 de kans krijgt om een bedrijfswagen / salariswagen aan te schaffen? Hieronder sommen we de - volgens ons - beste bedrijfswagens op die je momenteel kan kopen, voor ieders budget en in willekeurige volgorde.

1: Tesla Model Y

VIDEO: Bedrijfswagen test 2023 (beste middelgrote bedrijfswagens)
De Bedrijfswagenadviseurs

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Met ondertussen al dik 9.000 inschrijvingen is de Model Y de meest populaire auto van 2023 in België. De reden daarachter hoef je niet al te ver te zoeken. Zo is het uiteraard een Tesla (imago), een SUV (populariteit) en is hij beduidend goedkoper dan zijn naaste concurrenten (hoor je dat, VW?). Daarnaast rijdt hij voortreffelijk, is het een computer op wielen en kan hij door zijn efficiënte aandrijflijn uitpakken met een riante range. En o ja, de koffer is ook nog eens aanzienlijk.

ONZE KEUZE: Model Y Long Range
CHECK HIER ONZE REVIEW!


2: Tesla Model 3

VIDEO: The Best Vehicles to Buy in 2023
Scotty Kilmer

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Ach kom, laat ons meteen de Tesla's achter de rug hebben. Want naast de Model Y is deze Model 3 die andere topper in leasingland. Tegenover zijn hoger broertje is hij goedkoper en efficiënter, waardoor je nog nét wat verder geraakt op een volle accu. Hoewel - door de lancering van de Model Y - zijn populariteit wat was afgenomen, kreeg hij zopas een facelift. Waardoor de "M3" terug een frisse verschijning is op je oprit.

ONZE KEUZE: Model 3 Long Range
CHECK HIER ONZE REVIEW!


3: MG MG4

VIDEO: These Are The BEST New Cars of 2023!
TFLtalk

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Hoewel je 'm nog niet vaak tegenkomt in het straatbeeld, is de MG4 van het Britse MG furore aan het maken in Europa. Logisch ook, want deze elektrische knaap doet alles wat een Volkswagen ID.3 kan... maar dan beter. Met een plezant rijgedrag, efficiënte aandrijflijn en bijna absurd laag prijskaartje. Met de introductie van een 435 pk sterke XPower en een Extended Range met +500 km range heeft MG voor ieders wat wils.

ONZE KEUZE: MG4 Trophy Extended Range
CHECK HIER ONZE REVIEW!


4: BMW i4

VIDEO: Carbuyer Best Car Awards 2024: the BEST cars you can buy today!
Carbuyer

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Bij BMW houden ze niet van half werk en dat merk je aan de i4. Want hoewel de strakgelijnde sedan een hoop batterijen meezeult, straalt hij freude am fahren uit. Daarnaast is het interieur om duimen en vingers af te likken én kan hij opvallend efficiënt uit de hoek komen. Ondertussen kaapt grote broer i5 misschien wat de aandacht weg, maar stiekem is deze i4 het familielid die je moet hebben.

ONZE KEUZE: i4 eDrive40
CHECK HIER ONZE REVIEW!


5: Mercedes EQB

VIDEO: Bedrijfswagenspecial: Zijn elektrische bestelwagens een echt alternatief voor diesel?
autonieuws.be

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Stel: je hebt een roedel kinderen thuis rondlopen, en die kinderen moet geregeld in troep getransporteerd worden. Dan is je keuze in bedrijfswagenland beperkt. Want enerzijds heb je een zevenzitter nodig, maar anderzijds zijn dieselbusjes (of monovolumes) fiscaal gezien compleet oninteressant geworden. Gelukkig springt Mercedes in de bres met de EQB. Want de compacte SUV komt desgewenst met twee extra zitplaatsen in de koffer en biedt daardoor plaats aan in totaal 4 kinderstoelen, 7 volwassenen of een mix van beide.

ONZE KEUZE: EQB 300 Business Line
CHECK HIER ONZE REVIEW!


6: Polestar 2

VIDEO: veranderingen bestelwagens 2025
De Bedrijfswagenadviseurs

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Polestar is er nooit in geslaagd om uit de schaduw van Tesla te komen. En hoewel we dat enkele jaren geleden terecht vonden, is de Polestar 2 sinds zijn facelift een veel completer pakket geworden. Hij rijdt een stuk leuker (bedankt, achterwielaandrijving!), gaat zuiniger om met zijn energie (eindelijk wat range) en hij ziet er nog steeds uit als een kunstwerk op wielen. Blijf gewoon weg van het Performance Pakket.

ONZE KEUZE: Polestar 2 Long Range Single Motor
CHECK HIER ONZE REVIEW!


6: Volvo EX30

VIDEO: Renault Trafic dCi 150 (2023) L1H1: Verdammt guter Kastenwagen - Ausstattung, Preis, Fahren
AUTOmativ.de

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

We hebben er nog geen meter mee gereden (stiekem wel), maar we voelen aan onze kleine teen dat deze compacte SUV van Volvo een absolute hit gaat worden. De prijs is meer dan schappelijk, de onderhuidse architectuur hypermodern en het design om voor te smelten. Vervelend detail... hoewel hij vandaag al valt bestellen, zal je 'm niet voor 2024 kunnen rijden.

ONZE KEUZE: EX30 Single Motor Extended Range
CHECK HIER ONZE REVIEW!


7: BMW iX

VIDEO: 2022 Renault Trafic SpaceClass - pov test drive
GTOMAXIM

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Nee, loop niet weg in afschuw door zijn design. Want achter de polariserende schulp, schuilt een warme lieve beer. De iX is een absurd comfortabele auto die je de vraag doet stellen waarom mensen nog een Rolls-Royce kopen. Het interieur is voortreffelijk, het rijcomfort buitenaards en de koffer op het niveau van een bestelbusje. Als je 'm dan nog in een donkere tint neemt, dan vergeef je zijn visuele zonde.

ONZE KEUZE: iX xDrive50
CHECK HIER ONZE REVIEW!


8: Mercedes C-Klasse

VIDEO: Renault Trafic Combi (2022) Knallharter Familien-Check! 👨‍👩‍👧‍👦 Fahrbericht | Review | Test | Camper
the car crash review

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Stel dat je echt geen zin hebt in een elektrische auto en bereid bent om de uitdoofregeling voor plug-inhybrides (meer info onderaan dit artikel) te ondergaan. Dan moet je niet verder zoeken dan de C 300 de Break. Een dikke plug-indiesel met forse prestaties, een hallucinant laag verbruik en een voortreffelijke koffer. Dit zou - in een ander België - wel eens dé populairste leasingauto kunnen zijn.

ONZE KEUZE: C 300 de Break AMG Line
CHECK HIER ONZE REVIEW!


9: Porsche Taycan

VIDEO: Volkswagen ID. BUZZ Production Line
YOUCAR

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Porsche heeft nog nooit zo veel auto's verkocht in België en daar mag je deze Taycan voor bedanken. Want plots kon de zakelijke rijder (lees: de meer succesvolle bedrijfsleider) zonder gêne een Porsche op de parking parkeren. En terecht! Want de Taycan brengt de emotie van een 911 naar de elektrische wereld. Dit is wie de Panamera altijd heeft willen zijn.

ONZE KEUZE: Taycan 4S Cross Turismo
CHECK HIER ONZE REVIEW!


10: Skoda Enyaq

VIDEO: Birò, Carver, Ligier & Opel (City Cars) | BROMMOBIELEN TEGEN HET LICHT
ANWB

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Waarom de Skoda Enyaq niet in de top 3 van meest populaire bedrijfswagens staat in België? Het is ons eigenlijk een raadsel. Want de Enyaq brengt alle sterktes van een Skoda naar het elektrische landschap. De Enyaq is een plaatje, krijgt een fraai interieur en heeft een koffer die wel eindeloos lijkt. Het is niet 's werelds meest spannende auto, maar wat hij doet... doet hij voortreffelijk.

ONZE KEUZE: Enyaq Sportline 85
CHECK HIER ONZE REVIEW!


Dit zijn (momenteel) de 5 meest populaire bedrijfswagens in België

VIDEO: 2023 Renault Trafic review: We test the updated cargo van - can it compete with HiAce, Staria Load?
CarsGuide

Heb je lak aan bovenstaande lijst en wil je gewoon één van de populairste bedrijfswagens van België op de kop tikken. Dan hebben we hieronder de top 5, met dank aan sectorfederatie Febiac:
• 1 Tesla Model Y
• 2 Volvo XC40
• 3 BMW X1
• 4 Peugeot 308
• 5 Audi A3


Waarom is een plug-in niet meer interessant?

VIDEO: 2022 Renault Trafic SpaceClass - pov test drive
GTOMAXIM

Je zal het al wel door hebben, onze lijst van favoriete bedrijfswagens wordt gedomineerd door EV's. Daar zit een financiële reden achter, want de federale regering heeft beslist de fiscale aftrekbaarheid en de solidariteitsbijdrage voor bedrijfswagens aanzienlijk te veranderen. Hoewel het tot 30 juni 2023 nog loonde om een plug-in aan te schaffen, is dat per 1 juli 2023 eigenlijk niet meer het geval. Vanaf dan geldt er namelijk een uitdoofperiode. Zo zijn plug-ins gekocht na 1 juli 2023 nog wel 100% aftrekbaar, maar zal die aftrekbaarheid per 2025 jaarlijks met 25% afnemen om tegen 2028 onherroepelijk op 0% te eindigen. Daarnaast zijn ook de brandstofkosten (niet de energiekosten) maar 50% fiscaal aftrekbaar, waardoor de helft van het benzine- of dieselverbruik in de verworpen uitgaven van een bedrijf terechtkomt.

Beste bedrijfswagen belgie 2023 info

Alsof dat nog niet genoeg is, betaal je ook een hogere solidariteitsbijdrage (CO2-taks) en meer VAA als werknemer op een plug-in tegenover een volledig elektrische auto. Simpel gezegd: hoewel het bedrijf waarvoor je werkt je nog met veel liefde een benzine- of dieselwagen zou willen aanbieden, is het dermate fiscaal oninteressant, dat een emissievrije auto (EV, waterstof) de meest logische keuze is. Ach, er zijn ergere dingen op de wereld, niet?

Welke bedrijfswagen heb jij onlangs aangeschaft? En ben je er tevreden van? Laat het weten in de comments!

Sources


Article information

Author: Gerald Cummings

Last Updated: 1699219322

Views: 693

Rating: 3.8 / 5 (32 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gerald Cummings

Birthday: 1939-11-13

Address: 7605 Clayton Highway Apt. 106, West Curtisside, IN 36872

Phone: +4696634155947739

Job: Interior Designer

Hobby: Baking, Coin Collecting, Gardening, Puzzle Solving, Juggling, Woodworking, Skydiving

Introduction: My name is Gerald Cummings, I am a unguarded, multicolored, Adventurous, resolute, resolved, unreserved, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.