header banner
Default

I modsætning til automatisk påvirker disse faktorer, hvor langt en elbil kan køre på en opladning


Table of Contents

  Ingen har lyst til at lade sin elbil op hele tiden! Derfor er det for mange et af de første spørgsmål, der melder sig, når de overvejer at købe en elbil: Hvor langt kan den køre på en opladning?

  Der er stor forskel på, hvor langt elbiler går på ”literen”. I den lave ende har vi fx Peugeot E-208, som er udstyret med et batteri på 50 kWh. Det svarer til en rækkevidde på omkring 300 kilometer ved blandet kørsel. I den høje ende har vi nye Teslamodeller, som er opgivet til en rækkevidde på lige over 600 km. De har et batteri på 75 kWh.

  Der er flere faktorer – foruden modeltype og batterikapacitet – som påvirker elbilernes distance. Her er 4 punkter:

  1. Opladningsgrænse – 80%
  I de fleste nye elbiler anbefales bilejerne at stoppe opladningen ved 80 %. En af grundene til det er, at effekten herefter vil falde af sikkerhedsmæssige grunde. De sidste 20 % tager næsten dobbelt så lang tid at oplade. Det betyder, at de 20 % koster mere fra 80 til 100 % end fra 60 til 80 %.

  En anden grund til ikke at oplade batteriet til mere end 80 % er, at det slider på batteriet at være ladet helt op i længere tid. Det er altså bedst at fylde batteriet helt op, hvis du inden længe skal ud at køre.

  Omvendt har batteriet bedst af ikke at blive kørt fladt. VS Automatics ladestandereksperter anbefaler som udgangspunkt, at du følger producentens anvisninger om opladning.

  2. Batteriets alder
  Batteriets alder har betydning for, hvor langt du kører i elbilen. Over tid vil batteriets kapacitet forringes – ligesom et batteri i en mobiltelefon. Jo mere telefonen bruges og oplades, jo mere vil kapaciteten forringes.

  Hos de fleste fabrikanter er der en garanti på elbilens batteri på 7-8 år eller 160.000 kørte kilometer. Hvis batteriet er forringet til mindre end 70 % af dets oprindelige kapacitet, kan der føres en garantisag.

  3. Hastighed
  Ligesom en benzinbil afhænger elbilens energiforbrug også af, hvor hurtigt du kører. Høje hastigheder betyder et større energiforbrug.

  Hvis du vil spare på strømmen, kan du tænke over din kørestil. Du skal køre blødt og ikke accelerere for hurtigt eller bremse for hårdt. De hurtige accelerationer går ud over forbruget, og de hårde opbremsninger påvirker energipotentialet i batteriet. Forsøg derfor at holde bilen ”trillende”, og hold en konstant fart. På den måde udnytter du energien optimalt.

  Foruden hastigheden bliver bilens kørselsdistance også påvirket af hældninger på vejen – dvs. kørsel op og ned ad bakke – og af vejrforholdene.

  Magasinet Car and Drive har lavet en undersøgelse, der viser, at meget få elbiler lever op til deres angivne rækkevidde ved motorvejskørsel. Ud af den række af biler, de testede, var det kun Porche Taycan og Audi E-tron Sportback, der kørte længere end den opgivne rækkevidde på en fuld opladning. Tesla model 3, 2018, kørte kun 65 % af den forventede rækkevidde.

  Testen viser, at elbilens rækkevidde bliver mindre, når hastigheden øges.

  4. Temperatur
  De bedste vejrforhold for elbilers rækkevidde er en temperatur på omkring 21 grader. Det er også den temperatur, vi oftest foretrækker i vores hjem. Både koldere og varmere vejrforhold påvirker elbilernes rækkevidde.

  Ifølge Geotab er der ikke forskel på, hvordan temperaturen påvirker individuelle mærker og modeller. Når vi snakker temperaturpåvirkning, gælder det alle elbiler.

  Mange tror, at det er udendørstemperaturen, som påvirker rækkevidden mest. Den store synder er faktisk bilens varmesystem, som kommer på overarbejde, når du fx bruger bilens aircondition.

  Når bilens aircondition er i gang, betyder det, at strømmen på batteriet bruges til at varme eller køle kabinen i stedet for at ”flytte bilen”.

  For at få et par ekstra kilometer på batteriet, kan du følge disse tips:

  1. Opvarm kabinen, inden du skal ud at køre – dvs. mens den stadig sidder i opladeren.
  2. Rat- og sædevarme bruger mindre af batteriets strøm, så brug det til at få varmen, når du er på farten.
  3. Tænd for bilens Eco-mode.

  Du kan læse mere om elbiler og andre gode emner i vores guide her: Find alt du skal vide om elbilopladning her.

  Sources


  Article information

  Author: Laurie Ibarra

  Last Updated: 1699816803

  Views: 1318

  Rating: 3.7 / 5 (99 voted)

  Reviews: 98% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Laurie Ibarra

  Birthday: 1992-01-04

  Address: 12455 Mary Mills Suite 666, Salazarton, CA 54002

  Phone: +3552308719064759

  Job: Environmental Scientist

  Hobby: Skydiving, Board Games, Rock Climbing, Backpacking, Playing Guitar, Baking, Skateboarding

  Introduction: My name is Laurie Ibarra, I am a radiant, daring, accomplished, transparent, unreserved, dear, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.