header banner
Default

Wat zijn de gevolgen van het opgeven van cryptocurrencies aan de Belastingdienst? Lees dit en doe het zo


De jaarlijkse belastingaangifte komt er weer aan. Traditiegetrouw kun je vanaf 1 maart de aangifte doen. Bij veel mensen rijzen er vraagtekens als het gaat om cryptovaluta. Moet je dit vermogen opgeven? En waar moet je dan rekening mee houden? Samen met cryptoplatform LiteBit zochten we het voor je uit.

Je bent verplicht je cryptomunten op te geven bij de Belastingdienst

Iedereen in Nederland is verplicht zijn cryptomunten aan te geven bij de Belastingdienst. Cryptomunten kunnen in twee verschillende boxen vallen.

In de meeste gevallen ziet de Belastingdienst crypto als belegd vermogen, waardoor het net als spaargeld en andere beleggingen in box 3 valt. Mocht crypto als active day-trader of als miner jouw voornaamste inkomstenbron zijn, of ontvang je jouw salaris in crypto, dan valt het in box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.

Crypto in box 3? Dit is hoeveel belasting je betaalt aan de fiscus

Voor 2021 is het heffingsvrije vermogen in box 3 vastgesteld op 50.000 euro. Je hoeft in box 3 dus geen belasting te betalen over crypto wanneer de waarde van al het belegd vermogen minder dan 50.000 euro bedraagt. Wanneer je een partner hebt ligt het heffingsvrije deel op 100.000 euro.

Op het moment dat de waarde van al het vermogen uit beleggen en sparen samen boven de 50.000 euro uitkomt, zul je dus belasting moeten betalen. Hieronder zie je de belastingschijven die in 2021 voor box 3 gelden.

Bron: belastingdienst.nl

In box 1 betaal je fors meer belasting over je cryptomunten

Op het moment dat jouw cryptomunten in box 1 vallen, betaal je fors meer belasting dan in box 3. De lijn tussen box 1 en box 3 is echter niet heel duidelijk. Toch is het belangrijk om goed op te letten in welke box je jouw cryptomunten plaatst.

Bron: Belastingdienst.nl

Ook inkomsten uit cryptomining vallen in box 1. Cryptomining is het valideren van transacties binnen het netwerk van de blockchain waar je een beloning voor ontvangt.

De Belastingdienst geeft aan dat je pas belasting betaalt over de inkomsten uit cryptomining wanneer de opbrengsten hoger zijn dan de kosten. Door de hoge kosten die met mining gepaard gaan is dit vaak niet het geval.

Gebruik 1 januari als peildatum voor de waardebepaling van je cryptomunten

Je gebruikt 1 januari van het belastingjaar als peildatum voor de waardebepaling van je cryptomunten. Vergeet voor volgend jaar dus niet om op 1 januari een screenshot van je portfolio te maken. Sommige brokers of exchanges sturen je een jaaroverzicht toe. Zo kun je makkelijker de informatie voor je aangifte verzamelen.

Ga je binnenkort de aangifte doen over 2021? Dan gaat het dus om de waarde van je cryptomunten op 1 januari 2021.

Crypto is minder anoniem dan veel mensen denken, en dat zou je in de problemen kunnen brengen

Veel mensen denken dat crypto anoniem is en de Belastingdienst niet kan zien hoeveel cryptocurrencies iemand bezit. Crypto is echter niet anoniem, maar pseudoanoniem.

Dit betekent dat cryptomunten niet met je persoonsgegevens worden opgeslagen. In plaats daarvan worden cryptomunten aan het adres van de wallet gekoppeld.

Tegenwoordig voeren alle cryptobrokers in Nederland met een officiële registratie bij de DNB (en vaak ook in het buitenland) de KYC-procedure uit. KYC staat voor Know Your Customer en houdt in dat exchanges de identiteit van hun gebruikers controleren. De Belastingdienst kan er zo dus achter komen hoeveel cryptomunten iemand bezit.

Cryptomunten die niet worden opgeven ziet de fiscus als ‘verhuld vermogen’. Mocht de Belastingdienst erachter komen dat je cryptomunten niet opgeeft, kun je een fikse boete en in het slechtste geval een strafrechtelijke vervolging verwachten. Het is daarom belangrijk om al je cryptomunten op te geven bij de fiscus.

Let op: in dit artikel geven Business Insider en LiteBit geen belastingadvies. De regelgeving rondom belasting is constant aan verandering onderhevig. Bekijk voor de meest actuele updates de website van de Belastingdienst, of raadpleeg een geregistreerde belastingadviseur.

Wil je zelf cryptomunten kopen? Dat kan via het Nederlandse cryptoplatform LiteBit. Hier handel je heel eenvoudig in drie stappen in één of meerdere van de 60+ aangeboden cryptomunten. Aankopen kan met onder andere iDeal of creditcard.

Sources


Article information

Author: Sean Hamilton

Last Updated: 1697926203

Views: 1285

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sean Hamilton

Birthday: 1968-10-19

Address: 6981 Chan Unions Apt. 337, New Ana, ID 79442

Phone: +4732780866415735

Job: Article Writer

Hobby: Juggling, Sewing, Coffee Roasting, Tea Brewing, Coin Collecting, Traveling, Hiking

Introduction: My name is Sean Hamilton, I am a sincere, spirited, resolute, persistent, treasured, vivid, dedicated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.